Columna Lucis, 2013

RUIMTE – PERSPECTIEF – LICHT – OPEN

Nabestaanden zoeken een plek om te gedenken en te herinneren, maar er komt een moment dat er wellicht weer ruimte is om voorbij de dood te kijken, naar dat wat erachter ligt. Getroost in het gegeven dat hun dierbare wordt gedragen en omringt door het licht. Columna Lucis® is een vorm van asbestemming waar in ruimte en vrijheid de dood het leven ontmoet. Het ontwerp Columna Lucis® is een co-productie van ontwerpster Mirte Hartman en Bakker Betonwaren.

De basis van de Columna Lucis® is een zuil, die zorg draagt voor een bepaalde geborgenheid. De individuele urnenelementen worden daar zwevend in bevestigd. Hierdoor ontstaat een transparant geheel dat een gevoel van ruimte creëert. Daarbij hebben de elementen een terug liggende afdekplaat wat ruimte geeft voor persoonlijk gedenken. Een element biedt plaats aan 2 standaard asbussen.

De Columna Lucis® is modulair. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden als het gaat over het plaatsen op de daarvoor bestemde ruimte. Te denken valt aan het vormen van een traditionele wand, maar ook het creëren van bijvoorbeeld een binnentuin is mogelijk. De Columna Lucis® is op eenvoudige wijze uit te breiden  en aangezien er geen specifieke voor- of achterzijde is kan de Columna Lucis® vrij geplaatst worden. Ook de zijde van de afdekplaat is vrij te bepalen.

Een ander opmerkelijk aspect aan de Columna Lucis® is de mogelijkheid om enkel te kiezen voor een basis van staanders en een ligger zodat de specifieke invulling van de urnenelementen later, al dan niet door nabestaanden, gekozen kan worden.

columna_lucis_v04_c02columna_lucis_v04_c05aanzicht 1